Tuesday, 31 July 2012

net bread

Ingredients
- plain flour
- egg
- water
- turmeric (a little bit only)
- salt
- penjala

METHOD
#1 Blend all the ingredients above until you find nothing coarse left.
#2 Get prepared with a non stick pan. The use of non-stick pan is really good since it can avoid you from using oil.
#3 Then, start menjala!


#4 Make sure the blended ingredients is not too thick or not too 'cair'.
#5 Shape it. It's totally up to you on how do you want to shape it. ^^


Model of the day! ^^ :P


H.A.P.P.Y  T.R.Y.I.N.G


period vs puasa.

siapa kata kalau wanita period tak boleh puasa? kenapa pulak tak boleh puasa? hee.. mungkin tak boleh nak buat puasa perut. tapi boleh puasa mata, puasa hati, puasa telinga, puasa lidah dan sebagainya. Nak dikatakan disini, kalau kita terhadkan maksud/keadaan sesuatu informasi itu, maka terhad jdugalah perlaksanaanya. Wanita yg tengah period, tak dibenarkan membaca al-Quran, tapi, tafsirannya boleh dibaca. Banyak lagi yang boleh dibuat. Period bukanlah menghalang kita from beribadat kpd ALLAH di bulan Ramadhan yg penuh barakah ini. Cuba cari alternatif lain utk beribadah. Zikir, wirid, membaca al-Mathurat,  menyediakan makanan bagi yg berpuasa, kemas2 rumah dsb. Makanya disini, open up your eyes! Wake up, ladies! :)

Salam 12 Ramadhan :)

Saturday, 28 July 2012

cucur ketayap

Ingredients A [inti]
- coconut
- gula merah
- a pinch of salt
- daun pandan (optional)

Ingredients B [kulit]
- plain flour
- egg
- air bekas daun pandan
- a pinch of salt

Method
1) For the inti, masakkan gula merah bersama air. Apabila sudah hampir kering, masukkan coconut, garam, daun pandan. Daun pandan sebagai penambah aroma. Kacau sehingga hampir kering. *lembap-lembap basah giteww*



2) Untuk kulitnya, blend daun pandan bersama air. In case tiada kewujudan daun pandan, boleh menggunakan pewarna yang dibenarkan. Atau biarkan sahaja ketayap itu berwarna putih. Then, tapis daun pandan tadi untuk mendapatkan airnya.

3) Maukkan plain flour, egg and the water just now into the blender. Blend it again till it smooth. Then prepare a pan (non-stick pan is preferable).






4) Kemudian, apabila sudah masak. Angkat, put the inti in it. And start gulung. 

5) Then, done!! ^^



S.E.L.A.M.A.T... M.E.N.C.U.B.A.. ^^

tanyalah ustaz 3

-kerja berkira- (29/07/12)

One of the points I love is when ustaz said that, if we are making any mistake/doing something wrong to somebody, we should ask for their forgiveness. However, according to Mazhab Imam Ghazali, if we are too 'malu'/too shy to face that person or afraid you will make another trouble, we can make 'sedekah' by using his/her name. E.g.: You go to the mosque and you put some amount of money in the mosque's money box by using his/her name. InsyaAllah, Allah is Forgiving. Nabi SAW encourage us to salam (shake hands) and look into the person's eyes. It's adab.

Ustaz also said that, whatever we do in this world (the good deeds), please put the intention to Allah Taala. If not, it is useless. You get no reward, instead you just feel tired.

Rasulullah SAW said that by giving salaam, it can prevent us from being snob, jealous and proud. That's all for now.
Thanks! ^^

Tuesday, 24 July 2012

Hippo cucur


Yesterday, I managed to make 'cucur badak'. And would love to share the ingredients needed and how to do it:)
It is so Extremely Simple!! Believe me ^^

Bahan A- telak diuli
Bahan A (kulit)
- sweet potato
- plain flour
- salt







Bahan B (inti)
kacau sehingga kering
- nyior
- dry chili
(blend the coconut and dry chili)
- turmeric
- lemongrass
- salt
- sugar
- prawn
- cinnamon stick 


Method
1) For the kulit, rebus sweet potato, put some salt with it. Bila dah lembut, lenyekkan with plain flour until the dough is not sticky to our hand.
2) For the inti, blend the dry chili with lemongrass and water. 
3) Then, take the coconut. Put it into the pan. Put the blended chili + lemon grass. Put all bahan B. Cook it until it dry. Don't put any oil! ^^
4) Then, shape it until it become cucur badak *Circle-circle* ^^
5) Then fry it. *better deep fry* sambil2 tu, kena sentiasa golek-golekkan dia. So it will produce a good colour.
6) Then, hidang!

Jeng..jeng.jeng...

Dah siap!!!


HUheee.. This one lah! ^^

 



S.E.L.A.M.A.T  M.E.N.C.U.B.A ^^

tanyalah ustaz 2

Bismilahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah. Today is the 5th of Ramadhan 1433h.
and Alhamdulillah, I'm given an energy and strength to perform the third pillar of Islam.
And today in Tanyalah Ustaz at TV9, the ustaz has shared an info which I think should be taken seriously by all Muslim. It i about 6 hak sesama Muslim.

#1 Memberi dan menjawab salam
#2 Menerima jemputan apabila dijemput
#3 Mendoakan apabila seseorang itu bersin lalumengucap 'alhamdulillah'
#4 Memberi nasihat apabila mereka meminta untuk dinasihati
#5 Menziarahi ketika sakit
#6 Menyempurnakan jenazah


Sunday, 22 July 2012

Puasa 1





“Puasa dan al-Quran akan memberi syafaat bagi hamba, pada hari qiamat. Berkata puasa: “Ya Tuhan, Engkau larang ia makan dan memuaskan syahwat di waktu siang, dan sekarang ia meminta syafaat padaku kerana itu”. Dan berkata pula al-Quran: “ Engkau larang ia tidur di waktu malam, sekarang ia meminta syafaat padaku mengenai itu”. Maka syafaat kedua merekapun diterima oleh Allah.” (hadis riwayat Ahmad)


Ramadhan Kareem!!

Bismilahirrahmanirrahim..
Ahlan Wasahlan ya Ramadhan.
I believe this barakah month have been waited for all Muslim all around the world.
Talking about Ramadhan, Muslims would struggle to finish reading the al-Quran (khatam), do sadaqah, charity, going to mosque and many more which I think the amount of this 'amal' is much a little during the other months. Am I right? hehuu..
HOWEVER,, if we want to become a better Muslim from day to day, Ramadhan could be the best platform for us to upgrade what have we been doing. And for us to try istiqomah-=consistent with our actions :)

For this entry, I love to share the idea that I got from watching this simple yet short video from Ustaz Hasrizal about Transformasi Ramadhan. I list out the things I want to do for this Ramadhan, and I hope I'll be following this consistently.

#1 Pray early
#2 Do solat sunat rawatib and other solat sunat
#3 Read al-Quran everday
#4 Lower my gaze and repair my 'lisan'
#5 Control my amarah nafs, control my heart
#6 Do a lot of doa'
#7 Help my family in preparing foods for sahur and breaking fast
#8 Talk less, read more
#9 Reduce sighing
#10 Smile, it's a charity =)
#11 Try wake up for qiammulail ^^
#12 Control my diet, eat less & exercise more ^^

*if people who are reading this, want to share about tranformasi Ramadhan or any other info about Rmadhan, please, DON'T HESITATE :) *

Tuesday, 17 July 2012

prof. dr Muhaya on HOT!!

Bismlilahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah, once again, today I manage to wake up early and not to sleep back after Subuh.
And I got the chance to watch HOT (Hello On Two) which have Prof. Dr. Muhaya one of my favorable motivators, talking about BEING GENEROUS.
She said that people should be generous to the God's creation if we want the God to be generous to us. Isn't it 'give and take'? ^^
We treat people kindly, and Allah will treat us kindly.
The important message that she delivers is the need for us to being kind with all people. She also said that when we talk with people, look at their eyes. It is a source of love we could get.

Alhamdulillah, Allah had planned the best so that I could know her and given me a heart which I can accept her opinion and view calmly. ALHAMDULILLAH ^^



This is her website http://www.drmuhaya.com/

Monday, 16 July 2012

tanyalah ustaz - derhaka kepada ibu bapa

Bismilahirrahmanirrahim

Pagi tadi alhamdulillah, tak tidur semula lepas Subuh.
Banyak manfaat yang boleh didapati kalau tak tidur balik lepas Subuh.
Suasana di pagi hari sangatlah nyaman.
Looking at the sunrise would make me feel like 'there is another hope on this day' ^^
Dan sempat juga untuk menonton Tanyalah Ustaz di TV9.
Tajuknya adalah Derhaka anak kepada ibu bapa. Derhaka kepada ibu bapa adalah apabila kita melakukan sesuatu yang ibu bapa tak suka. Bila dilihat kembali, mungkin begitu banyak perkara yang kita lakukan yang membuatkan ibu bapa kita kurang senang.
Salah satu point yang saya tertarik adalah apabila seorang makcik menanyakan ustaz 'adakah wujud situasi di mana ibu bapa derhaka kepada anaknya?'
*agak pelik soalan itu, dan saya berfikiran, uisyh! xkan lah kot'
Namun ustaz memberikan jawapan bahawa situasi ini boleh wujud, dan beliau ada mengaitkan situasi yang berlaku pada zaman Saidina Umar Al-Khattab.
Kata ustaz,

Seorang bapa dikira menderhakai ibu bapanya apabila:


Bapa tidak mencari ibu yang baik kepada anaknya
Bapa tidak mengajar ilmu-ilmu al-Quran kpd anaknya e.g solat, puasa
Bapa tidak memberikan nama yang baik kepada anaknya

Semoga ilmu ini sedikit sebanyak dapat memberi panduan dalam mengecapi kehidupan yang bahagia hingga ke Syurga kelak., InsyaAllah.

wudhu'.


 "Barangsiapa berwuduk dengan sebaik-baik wuduk maka akan keluar dosa-dosanya dari tubuhnya sehingga ia keluar dari celah-celah kukunya”

                                                                                        (Hadis riwayat Muslim)

"Sesiapa yang berwudhuk, padahal ia masih ada wudhuk, maka dicatat untuknya sepuluh kebaikan"

                                                                                             (Hadis Riwayat Abu Dawud)

"Sesiapa yang mendengar azan tetapi ia tidak hadir, maka tidaklah sempurna salatnya kecuali disebabkan keuzuran"

                                                                                       (Hadis Riwayat Ibn Majah)

Tuesday, 10 July 2012

Bismillahirrahmanirrahim

"Bacalah al-Quran kerana ia akan datang pada Hari Akhirat kelak sebagai pemberi syafaat kepada tuannya"

(Riwayat Muslim)



*Let's recite al-Quran even a page per day* ^^

Monday, 9 July 2012

badan sihat, otak cerdas

Bismilahirrahmanirrahim.

Sedikit coretan dari luahan hati ini. Kita sedia maklum bahawa sekarang ini adalah musim sukan. Kita baru sahaja selesai dengan EURO CUP 2012 yang telah dimenangi oleh Spain, SUKMA XV yang sedang berlangsung di Pahang dan Sukan Olimpik yang akan berjalan di UK.

Hari ni, saya tertonton TV 1 dan waktu tu, sedang ditayangkan acara takraw bagi kategori wanita. Dalam 2-3 minit saya tengok tu, tiba-tiba saya terfikir,

"isyh, macam x sesuai ja tengok perempuan terkangkang sana terkangkang sini. Dahla pengadil tu lelaki, coach dia pun lelaki." Saya pun sigh.

Sukan takraw adalah antara sukan yang saya paling gemari kalau time SUKMA nih. Tapi hari ni, saya tengok tak sampai 5 minit pun. Dan saya terus ubah channel. Tak sampai 10 minit, hujan pun turun, Terus saya tutup TV. Dulu, masa saya dalam tingkatan 4 - 5, pernah ada tajuk karangan yang meminta huraian mengenai isu wanita dalam politik, aktiviti sosial, sukan dan sebagainya . Masa tu, saya sangatlah menyokong yang wanita ni, ok jerr kalau nak join aktiviti2 ni semua. Apa lah kurangnya wanita kan?

Tapi, apabila saya tengok pasukan-pasukan wanita ni tengah menyepak-nyepak bola takraw tu, saya nampak amatlah kurang sopan. Walaupun ada group yang bertudung, dan memakai baju lengan panjang (yang saya kira, alhamdulillah mereka menutup aurat), namun saya percaya itu bukanlah lesen untuk kaum wanita bebas menunjukkan pergerakan-pergerakan yang kurang sesuai itu.




Maaf jika saya berfikiran yang wanita seharusnya diberi had dalam bersukan. Memang tak salah, amatlah tidak salah untuk kaum wanita bersukan, tapi harus diambil kira siapa yang tengah melihat, dan apa jenis sukan yang kita akan mainkan itu. Agak kesal di hati ini melihat tiada lagi batas-batas untuk seorang wanita bersukan. Bukanlah saya seorang yang perfect, tapi saya sedaya upaya ingin bersama-sama dengan mereka yang mempunyai matlamat untuk menjadi lebih baik dari hari ke hari.

Saya tak mahu menuding jari kepada mana-mana pihak. Tetapi, saya dengan penuh pengharapan, berharap agar saya dan juga sahabat-sahabat yang lain diberikan ibrah, petunjuk dan hidayah oleh Allah Taala. Dan ingatlah bahawa hidayah itu perlu juga dicari, bukan hanya dipinta.

"Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah, nescaya Allah akan membela kamu (untuk mecapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu"
(Surah Muhammad:7)


Sunday, 8 July 2012

Bismilahirrahmanirrahim

Allah SWT telah berfirman yang bermaksud,

"Dan dengan cara yng sungguh layak serta berhikmah,
Kami turunkan al-Quran, dan dengan meliputi
segala kebenaran ia diturunkan,:
Dan tiadalah Kami mengutusmu (wahai Muhammad)
Melainkan sebagai pembawa berita gembira
(Bagi orang-orang yang beriman)
Dan pembawa amaran
(Kepada orang-orang yang ingkar)

Dan al-Quran itu Kami bahagi-bahagikan supaya engkau
Membacakannya kepada manusia dengan lambat tenang;
Dan Kami menurunkannya beransur-ansur"

(Surah al-Isra' :105 & 106)