Saturday, 28 July 2012

cucur ketayap

Ingredients A [inti]
- coconut
- gula merah
- a pinch of salt
- daun pandan (optional)

Ingredients B [kulit]
- plain flour
- egg
- air bekas daun pandan
- a pinch of salt

Method
1) For the inti, masakkan gula merah bersama air. Apabila sudah hampir kering, masukkan coconut, garam, daun pandan. Daun pandan sebagai penambah aroma. Kacau sehingga hampir kering. *lembap-lembap basah giteww*



2) Untuk kulitnya, blend daun pandan bersama air. In case tiada kewujudan daun pandan, boleh menggunakan pewarna yang dibenarkan. Atau biarkan sahaja ketayap itu berwarna putih. Then, tapis daun pandan tadi untuk mendapatkan airnya.

3) Maukkan plain flour, egg and the water just now into the blender. Blend it again till it smooth. Then prepare a pan (non-stick pan is preferable).






4) Kemudian, apabila sudah masak. Angkat, put the inti in it. And start gulung. 

5) Then, done!! ^^



S.E.L.A.M.A.T... M.E.N.C.U.B.A.. ^^

4 comments:

  1. perlukah daku mencobanya?:)

    ReplyDelete
  2. terasa seperti mahu membuat ptg ini:) inshaallah will send you the picture kalo berhasil nnt..hehehe

    ReplyDelete
  3. insyaAllah. will pray the cucur ketayap will be okay! ^^
    best of luck!

    ReplyDelete