Friday, 17 August 2012

Ramadhan ini

Sedikit refleksi daripada Ramadan kali ini.

[+ve]

  • ALHAMDULILLAH. Dapat khatam al-Quran in actually less than a month! Inin kes nak atau taknak ja. Sebenarnya, kalau diikutkan formula khatam Quran yang diberikan, insyaALLAH kita boleh khatam 12 kali dalam setahun!
  • ALHAMDULILLAH. Dapat meningkatkan amalan-amalan sunat seperti solat sunat Dhuha, qiammualail, berzikir dsb.
  • ALHAMDULILLAH. Dapat mengurangkan kuantiti bercakap perkara lagha. Dapat menolak ajakan untuk bergossip. Dapat menahan diri dari marah yang melampau-lampau.
  • ALHAMDULILLAH. Cuba husnudzon dengan hampir setiap perkara. Dapat kaitkan ujian-ujian yang menimpa dalam hidup dengan kasih sayang dan rahmat-NYA.
  • ALHAMDULILLAH. Dapat cuba solat di awal waktu. Dapat tengok-tengok tazkirah, blog, talk2 di TV dan radio. 
  • ALHAMDULILLAH. Semangat cintakan ilmu semakin membuak-buak. Rasa macam hari-hari nak pergi POPULAR, cari buku. Dan ALHAMDULILLAH. Dapat habiskan beberapa buah buku dalm bulan ini. ^^
[-ve]
  • Kadang-kadang short cut kan doa yang dibaca lepas solat. =,='. *malas mungkin*
  • Ada juga masa yang dihabiskan dengan tengok movie which I think if I've spent it to listen to any talk, reading, looking at the translation of al-Quran, it would be much better.
*Aku memohon supaya segala amalan-amalan yang aku lakukan, diterima oleh-NYA. Bermohon supaya ada lagi peluang untuk aku menemui Ramadan pada tahun hadapan dan tahun-tahun seterusnya. 
**Ramadan kali ini sangat bermakna. Lain dari Ramadan-Ramadan sebelum ini. Baru aku tahu kenapa semua orang terkejar-kejar membuat kebajikan di bulan ini. Oh! Tak akan aku sia-siakan Ramadan! 



1 comment:

  1. I hope I could experience the same feeling too!:/

    ReplyDelete