Saturday, 29 September 2012

[ease]

What did I discover today?

I worked on my homework.
And I turn on al-Quran recitation from youtube.

And guess what?
I feel more ease!
Seriously, more ease.

ps: "Verily, in remembrance of ALLAH do hearts find rest" (13:28)

Thursday, 27 September 2012

[simple advice from kak Fadz]

Last few days I sent a message (via FB) to kak Fadz, asking about how did she learn MODERNISM (my elective for this year)
She said that it's quite tough. However, she advised me for not regretting taking that subject since she also said that she felt that subject is quite interesting. She adds that I should ask Adrian personally in case there is anything I do not know/blur in class because by 'face to face' with Adrian helps her more to understand.
And seriously I'll take it as a challenge. Plus, there will be only two of Malaysian students who will be taking this subject. The others will be the locals. ^^ However, the positive side of it is I could be more independent and put more effort in this study.
Should I enjoy this subject? Yes I should!

ps: Sometimes we tend to 'surrender' before trying. Kalah sebelum berjuang? Na'a. No more!

Wednesday, 26 September 2012

[she comes in just a perfect time!]

Hola!
This is an entry, special designed to share about my new Brazillian 'mum'
Ehexs! *She is 41 years old by the way* :P
Her name is Maria, from Brazil
She is my new housemate, and the only housemate I have-for the time being.
She takes MA (master) for TESL!
If you still remember about my last post, I have a dream to do Master in TESL.
And see! How ALLAH meet her with me!
ALHAMDULILLAH.

She even tells me to share about anything that I've learned in the class with her.
So that she could give her opinion and it will also help me to memorize what I've learned!
And she welcomes me to ask anything about TESL since she has 20 years experience in teaching English as a Foreign Language. (TESOL)

Plus, this is my final year. And ALLAH has sent her to me so that I can 'use'/ refer to her, before I'm back to Malaysia for good. InsyaALLAH. :D

Another point to share is about her habit which I think is a very good thing to follow.
Her way for housekeeping is very nice.
She cleans up everything that she bought (well, today we have some shopping), before use it.
E.g: Tupperware, cutting board etc,,

She even bought a reflector for iron board. She bought a rack for plate and the rack for hanging clothes after we wash it.
And for information, my friends and I will just our clothes on the heater. HAHA!
And I guess this is a very good lesson for my friends and me before we have our own family.
There is still another a year which I have to spend with her.

She treated us at Costa! Nyummy! :D

This is us! Shopping after 3 months Summer Break! :D


She comes in just a perfect time. THANK YOU ALLAH! :D

Tuesday, 25 September 2012

[a new spirit]

Today will be the day for my college and I to start our final year here; Marjon, Plymouth
What I really hope for today is that

  • we will have a new spirit to study
  • we are ready to help our friends who are in need
  • we will try our best to join any discussion related to the academic
  • we will ensure that our homework/assignments are done on time
  • we will eagerly asking questions/answering questions in class if the lecturer asks us to do so
  • we will let our 'laziness' go down
  • we will read a lot of books/articles
  • we will not procrastinate
I PROMISE! 


[smile]

Dr Muhaya, in one of her videos said that
"smile is a sunnah, not a tradition"
She also said that we have to always smile.
Smile before you speak.
It gives a great effect to the receiver.

ps: I believe that smile could reduce some of your problems. Just smile ^^

Sunday, 16 September 2012

[only in Malaysia]

Yesterday I had a chance to watch 'Nasi Lemak Kopi O' on TV9.
One of the topics that have been discussed is about "only in Malaysia"
AG (the speaker) shared about this video--->> http://www.youtube.com/watch?v=JiosPxt_5kw

It is about Malaysian's custom or should I say it it Malaysian's habit.
#1
Greeting other people.
While talking to other people,
Any people that we don't know,
We tend to greet them by 'pakcik (uncle)/makcik(untie)/abang(brother)/kakak(sister)/adik'
Even though we DON'T KNOW them.
Well, it is only in Malaysia.

#2
We have plenty of foods
Every year, all the Malaysian will celebrate their own Hari Raya
Whether it is Eidul Fitr, Chinese New Year, Deepavali, Wesak Day and many more.
But what makes our celebration merrier is that we will have an 'open house'
Talking about open house, Malaysian have such a lot of foods.
Various foods come from many places.
You don't believe?
Look at this..
photo credit:  http://en.wikipedia.org/wiki/Nasi_lemak

photo credit:  http://kolamudangbatulapan.blogspot.com/2010/02/teh-tarik-gelas-besar.html

photo credit :  http://aremierulez.blogspot.com/2010/10/berakhirnya-legasi-roti-canai-dan-nasi.html
And many more! Yes!
We, Malaysians are rich with foods!
Delicious foods
Are these the factors we have these....??

photo credit:  http://beritasemasa.com/anak-obesiti-siapa-yang-salah



photo credit:  http://www.wooferstorm.com/2011/01/jahatnya-kencing-manis.html
Well, it is only in Malaysia.

#3
The power of hand.
Few weeks ago I got a chance to watch a show
 a comedy show entitled- Lawak Ke Der
They presented Harith Iskandar as one of the speakers.
Its about our behaviour when using the road.
"We can cross the road whenever we want"
You can watch the video here -->> http://www.youtube.com/watch?v=NCPGg71OHZQ
And there are also other parts of this video when you click the one above. <:)
This is the full movie: http://www.youtube.com/watch?v=LfqHmtSBoZs&feature=fvwrel
Well, it is only in Malaysia.

#4
Baby dumping
Talking about baby dumping are like a 'normal' issue these days.
Watching news on TV, reading it in newspaper, blog an so on are like nothing
Same issue from years ago until now.
Where have the people put their heart?
Can't they think any longer?
Can't they respect human's right?
Article about baby dumping-->> http://hussain-english.blogspot.com/
I never heard about this issue been appeared/happened in other countries, seriously.

Only in Malaysia?? =,='

ps: Think before act.







Tuesday, 11 September 2012

terlalu

terlalu berfikir sampai masuk ke dalam mimpi
terlalu berangan sampai kerja tak jalan
terlalu berhati-hati sampai jadi ciwi.


ps: "terlalu mahu dan mahu, terlupa apa yang perlu" - lirik lagu Tanya Sama Pokok

Di Hamparan Shamrock


Basically buku ni cerita mengenai pengalaman Ustaz Hasrizal di bumi Europe. Cth: Belfast, Galway, London etc.
Pengalaman ustaz dipenjara atas sebab visa expired. Penjara tu di Scotland & Strarae. Pengalaman ni membuatkan perasaan kebergantungan kpd ALLAH adalah sangt tinggi. Sebab dia seorang saja Melayu dalam tangkapan tu. Dan x sampai 10 org pun Muslim.
·        Drpd penulisannya, Nampak ustaz seorang yang berani travel even by his own self. Dan banyak trip dilakukan secara solo
·        Dia pun seorang yg berani bersuara. Pernah ada satu ketika dia dituduh menghasut pelajar-pelajar junior dalam kes *apa ntah x ingat* and elaun dia ditarik. And time tu agak genting. Sebab masa pernikahan dia hampir tiba tapi dia xdak duit. 
·        Menjaga silaturrahim. Dia banyak kenalan. Dia belajar mengenal manusia. Mengenal sikap manusia yang mana dia kata adalah penting dalam usaha berdakwah.
·        Ada sedikit pengalaman dia bila jadi Imam a.k.a pengetua sekolah Islam di Belfast *tak ingat nama penuh sekolah tu*
1)      Kanak-kanak tak akan menjadi nakal tanpa sebab
2)      Sebagai guru, kita kena berikan hak kpd pelajar untuk didengari. Dan sbg ibu bapa pun, kena aware yg anak2 mmpunyai hak utk didengari juga. Jgn ibu bapa ja yg dok berleter, anak dengar ja.
*Tetiba terfikir yang parents should have a trust to teachers dlm handle kan anak2 depa ni. Kalau tgok issue skrg, budak2 tak leh nak dijentik sikit, kena ja sikit, terus masuk newspaper.. =,=’
·        Sedikit galakan ustaz kpd pelajar M’sia yg blajr di Europe
1)      Cuba fahami pemikiran m/rkt di sana
2)      Cuba join discussion yg melibatkan pelbagai pelajar dari seluruh dunia.
·        Kemana saja kita pegi, cuba cari 3 pkr
1)      Jemaah : cari komuniti Islam
2)      Org ramai: sbb fitrah kita sbg manusia yg saling memerlukan
3)      Masjid
·        Menerangkan Islam dgn baik. Perlunya ada commitment dlm dakwah, bukan terburu-buru nak Islamkan the non-Muslims
·        Kalau rasa hati gelisah, tu adalah a sign yg dia memanggil tuannya kmbali kpd tmpat asal :kembali mencari Tuhan
·        Bahasa sbg sikap. Bahasa yg baik melambangkan akhlak yg baik
·        Kepentingan al-Mathurat sbg benteng sehari-harian

ISTILAH YG BARU DIPELAJARI
·        ‘wa maa faata faat, wa man maata maat’ [yg sudah lepas, biarkan ia berlalu, yg telah mati, biarkan ia mati]
·        Dhawabit [garis panduan hidup] *betul ke?* >.<
·        Taqarrub [amalan utk mndekatkan diri kpd Ilahi]
·        Tafadhal [dipersilakan]
·        Muhsanah [memlihara maruah diri]
ANTARA BUKU/KARYA/FILEM YANG DISEBUT DALAM BUKU NI
·        Teacher Man, Angela Ashes’ [karya Fran McCourt]
·        Akhirnya Ku Temui Kebenaran [mengenai ajaran/idea Syiah]
·        People don’t care how much you know until they know how much you care [John Maxwell]
·        Muhammad: A Bioghraphy of The Prophet [Karen Armstrong ] Tapi buku ni, bak kata Ustaz, telah diharamkan oleh JAKIM mungkin ada satu dua fakta yg kurang tepat.
·        Into The West [filem] – mengenai cara hidup travelers
·        Taare Zameen Par [filem Hindustan] – filem yang SANGAT BEST. Cerita about a dyslexic child having trouble to read and count. Recommendable film. Tak ada unsur cinta. Lebih kepada unsur2 on how a good teacher conducts his student. To be specific his ‘special’ student.
·        *tambahan buku. Aritu baca novel Ustazah Fatimah Syarha, dia ada sebut pasal buku Ciri-Ciri Unggul Masyarakat Islam Yang Kita Idamkan by Prof. Syeikh Dr. Yusuf al-Qardhawi.




Ps: sedikit sebanyak yg sy dpt share. J Harap bermanfaat! ^^
pss: rasanya tak rugi kalau memilik buku yang hanya berharga RM 30.00 ^^

Monday, 10 September 2012

Kenangan exam =]

Ada beberapa kenangan yang masih utuh setiap kali menjelangnya peperiksaan-peperiksaan besar iaitu UPSR, PMR dan SPM

1) Seminggu sebelum exam, mula berbaik dengan semua kawan-kawan, guru dan semua orang. Mula bermaaf-maafan. Semua benda tak elok berlaku pada diri pun akan diterima dengan redha. Caci maki, segala perkataan buruk semua tersemat saja di hati . hehe Megi [yang mana begitu popular dalam kalangan warga asrama] pun dah tak ambil =]

Bacaan yaasin ramai-ramai di mana majoriti pelajar akan bawa sebotol air.

2) Malam exam, tidur terganggu, ketaq lutut. Makan tak lalu. Baca apapun semua tak masuk. Mulalah ada kawan-kawan cakap, 'alaahh, xyah baca ah. Baca pun x masuk nya!. Baik sembang-sembang, release tension' So, langkah mudah untuk 'release tension', maka, sembang-sembang lah kami. hehe.

Malam exam juga, banyak solat sunat, baca Quran, Yaasin. etc. Senyum dekat makcik-makcik yang lalu lalang. Jaga makan minum. Makan pun cukup-cukup [kalau sebelum ni, selalu ja pi beli cekelat, cekedis].
>.<

3) Pagi exam. Mula-mula bangun dah teringat exam. Mandi pun tak lama. Tak banyak sembang. Kening masing-masing berkerut-kerut. Pagi-pagi buat soal-jawab ringan-ringan sesama kawan-kawan. Telefon mak, suruh doa banyak-banyak. Bagitahu exam apa, pukul berapa. Nasihat mak akan sama untuk setiap kali exam : - [bismillah, selawat, baca soalan dua kali, baca page, relax, an so on lah] hehe..
Time ni, akan ada buku yang dipegang di tangan, Tapi sekadar melepaskan gusar di hati. Bukan bukak pun! Kalau buka pun, tak dapat nak hafal dah! haha

4) Habis semua paper. Akan ada cikgu/pengawal peperiksaan menjerit 'MERDEKA' diikuti oleh para pelajar. Lepas tu jugak, buku-buku bersumberkan akademik akan disimpan. Langkah terbaik untuk mengelakkan nervous ialah tak akan ada amalan 'menyemak jawapan selepas exam'. Nanti hidup tak tenang~

photo credit:  http://ayupuspitaningrum.blogspot.com/2012/06/exams-is-done.html 

Lepas tu, akan ada sesi makan 'megi' beramai-ramai. Beli cekedis-cekedis, cekelat.Sembang hingga lewat malam sampai warden menjerit suruh 'light-off''. Pergi offer diri kat cikgu-cikgu in case depa ada apa-apa untuk ditolong [dan selalunya memang akan ada]. Mula merapat-rapatkan diri dengan junior-junior. Tolong mana-mana yang patut. Time-time ni jugak banyak pula program yang cikgu dah sedia untuk isi masa lapang [rasa-rasanya semua warga hostel tak akan terlepas dari perkara ni. Am I right?]


ps: Apa-apapun,, buatlah yang terbaik untuk exam. Walaupun dengan dapat 'straight A's' bukanlah 100% menjamin masa depan, tapi exam itu sebagai 'penanda' tahap pembelajaran kita.

pss: Buat yang bakal menduduki peperiksaan-peperiksaan ini, sama ada tahun ini atau tahun-tahun akan datang.....

photo credit:  http://www.desicomments.com/desi/good-luck/page/5/ 

Sunday, 9 September 2012

innalillahiwaiina ilaihiraji'un

Baru-baru ini, ada berita mengenai kemalangan dua pelajar Malaysia yang belajar di Moscow sehingga menyebabkan kematian. Takziah kepada keluarga kedua-dua pelajar itu. Semoga ditempatkan dalam kalangan hamba-hambaNya yang soleh.

Hari ini, ada dua lagi kematian yang berlaku area rumah aku. Ya ALLAH. Debar pula rasa hati.

Dimana-mana dan pada bila-bila masa pun, ALLAH berkuasa menarik nyawa yang DIA pinjamkan kepada kita. Dan kematian itu pasti. Yang menjadi bekalan adalah amalan-amalan kita di dunia ini.

"Di mana pun kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, sekalipun kamu berasa di dalam benteng yang tinggi dan kukuh" [Surah An Nisa':78]

"Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Kami akan menguji kami dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan. Dan hanya kepada Kamilah kamu akan dikembalikan" [Surah Al-Anbiyaa':35]

ps: Semoga ALLAH sentiasa menerima amalan-amalan kebaikan kita
pss: Semoga kita masih lagi diberi peluang untuk bertaubat sebelum meinggalkan dunia ini.

Saturday, 8 September 2012

[a group of fish] is also known as [a school of fish

photo credit:  http://lesleehorner.wordpress.com/2010/10/31/another-rumi-quote/ 

steam marble cake~

Wehuueeu..
Today~I got another recipe~~

Ingredients needed are : -

- Plain flour
- Baking powder
- Sugar
- Egg
- Ovallete
- Corn Oil
- Salt
-Vanilla essence
-cocoa powder (or any other colour powder)

Method : -

1) Heat the tin = 'loyang'
2) Beat the eggs, then put the plain flour.
3) Put all the ingredients except the cocoa powder.
4) After the ingredients are mixed well, separate them into two bowls.
5) Put the cocoa powder in one of the bowls. Mix them carefully.
6) Take two spoons and use them to dollop the mixtures (cocoa and non-cocoa) and into the tin, alternately.
7) Steam the cake in about 30 -45 minutes!








Thursday, 6 September 2012

Wednesday, 5 September 2012

dikir barat

Last night, I had a dream of a senior asking me to lead a dikir barat which will be held in IPG KB.
Dikir Barat is really uplifting. I've performed it for the first time in Maktab KB.
Experience. Experience. 
Hehehe. 

ps: what's that sign? Am I missing dikir barat so much? huehue

Idiom #1

go down hill = to gradually become worse

e.g: I don't like that football player anymore because his performance is going down hill

source: http://www.astro.com.my/ohmyenglish/


photo credit:  http://www.marktoon.co.uk/animations.htm 

random #5

Ada akal, fikir
Ada mata, lihat
Ada telinga, dengar
Ada lidah, cakap.


ps: setiap tindakan perlu dilaksanakan dengan matang

Tuesday, 4 September 2012

random #4

Might be that ALLAH has given me the sign.
He's not the one for me.
Thank you ALLAH.
ps: the power of communication

random #3

Jika kita jatuh hati pada seseorang atas dasar rupa paras,
FIKIRKAN SEMULA
Takut menyesal di kemudian hari.

forget not your roots!

A few days ago,
I had a chance to join my parents on a 'rewang' activity.
'rewang' is a gathering when someone is getting married.
It is done by villager usually, a day before the wedding.
And also on the day, in the morning
They will help to cut the onions, cut the meat into smaller pieces, help preparing the 'pelamin'
And so on.


Okay.
Back to my story.
On 31st August 2012, after we (our family) had our lunch
My mother asked me whether or not I want to follow her to an aunt'n mom.
Since a day after that (1st Sept) one of her sons will be getting married.
So, I agree.
That was my first time, joining the villagers preparing for a wedding.
I cut the onions, potatoes and galangal (lengkuas)
And I'm telling you, I had a very great experience being there.

It's a great experience to join the elders
And know how they had their conversation.
Not about gossipping!
But the way they talk.
Some points are about their children.
Specifically, their children's future.

The most important point here is not about what have been they talk about or what recipes that they cooked,
but it is about how many of us are still aware with the villagers' needs?
Despite our age/work/status, don't we need to lend our hands to them?
To the needs?

Being with the people really make me think that we need them
And they need me
We need each other.

ps: Forget not our root ^^