Tuesday, 11 September 2012

Di Hamparan Shamrock


Basically buku ni cerita mengenai pengalaman Ustaz Hasrizal di bumi Europe. Cth: Belfast, Galway, London etc.
Pengalaman ustaz dipenjara atas sebab visa expired. Penjara tu di Scotland & Strarae. Pengalaman ni membuatkan perasaan kebergantungan kpd ALLAH adalah sangt tinggi. Sebab dia seorang saja Melayu dalam tangkapan tu. Dan x sampai 10 org pun Muslim.
·        Drpd penulisannya, Nampak ustaz seorang yang berani travel even by his own self. Dan banyak trip dilakukan secara solo
·        Dia pun seorang yg berani bersuara. Pernah ada satu ketika dia dituduh menghasut pelajar-pelajar junior dalam kes *apa ntah x ingat* and elaun dia ditarik. And time tu agak genting. Sebab masa pernikahan dia hampir tiba tapi dia xdak duit. 
·        Menjaga silaturrahim. Dia banyak kenalan. Dia belajar mengenal manusia. Mengenal sikap manusia yang mana dia kata adalah penting dalam usaha berdakwah.
·        Ada sedikit pengalaman dia bila jadi Imam a.k.a pengetua sekolah Islam di Belfast *tak ingat nama penuh sekolah tu*
1)      Kanak-kanak tak akan menjadi nakal tanpa sebab
2)      Sebagai guru, kita kena berikan hak kpd pelajar untuk didengari. Dan sbg ibu bapa pun, kena aware yg anak2 mmpunyai hak utk didengari juga. Jgn ibu bapa ja yg dok berleter, anak dengar ja.
*Tetiba terfikir yang parents should have a trust to teachers dlm handle kan anak2 depa ni. Kalau tgok issue skrg, budak2 tak leh nak dijentik sikit, kena ja sikit, terus masuk newspaper.. =,=’
·        Sedikit galakan ustaz kpd pelajar M’sia yg blajr di Europe
1)      Cuba fahami pemikiran m/rkt di sana
2)      Cuba join discussion yg melibatkan pelbagai pelajar dari seluruh dunia.
·        Kemana saja kita pegi, cuba cari 3 pkr
1)      Jemaah : cari komuniti Islam
2)      Org ramai: sbb fitrah kita sbg manusia yg saling memerlukan
3)      Masjid
·        Menerangkan Islam dgn baik. Perlunya ada commitment dlm dakwah, bukan terburu-buru nak Islamkan the non-Muslims
·        Kalau rasa hati gelisah, tu adalah a sign yg dia memanggil tuannya kmbali kpd tmpat asal :kembali mencari Tuhan
·        Bahasa sbg sikap. Bahasa yg baik melambangkan akhlak yg baik
·        Kepentingan al-Mathurat sbg benteng sehari-harian

ISTILAH YG BARU DIPELAJARI
·        ‘wa maa faata faat, wa man maata maat’ [yg sudah lepas, biarkan ia berlalu, yg telah mati, biarkan ia mati]
·        Dhawabit [garis panduan hidup] *betul ke?* >.<
·        Taqarrub [amalan utk mndekatkan diri kpd Ilahi]
·        Tafadhal [dipersilakan]
·        Muhsanah [memlihara maruah diri]
ANTARA BUKU/KARYA/FILEM YANG DISEBUT DALAM BUKU NI
·        Teacher Man, Angela Ashes’ [karya Fran McCourt]
·        Akhirnya Ku Temui Kebenaran [mengenai ajaran/idea Syiah]
·        People don’t care how much you know until they know how much you care [John Maxwell]
·        Muhammad: A Bioghraphy of The Prophet [Karen Armstrong ] Tapi buku ni, bak kata Ustaz, telah diharamkan oleh JAKIM mungkin ada satu dua fakta yg kurang tepat.
·        Into The West [filem] – mengenai cara hidup travelers
·        Taare Zameen Par [filem Hindustan] – filem yang SANGAT BEST. Cerita about a dyslexic child having trouble to read and count. Recommendable film. Tak ada unsur cinta. Lebih kepada unsur2 on how a good teacher conducts his student. To be specific his ‘special’ student.
·        *tambahan buku. Aritu baca novel Ustazah Fatimah Syarha, dia ada sebut pasal buku Ciri-Ciri Unggul Masyarakat Islam Yang Kita Idamkan by Prof. Syeikh Dr. Yusuf al-Qardhawi.




Ps: sedikit sebanyak yg sy dpt share. J Harap bermanfaat! ^^
pss: rasanya tak rugi kalau memilik buku yang hanya berharga RM 30.00 ^^

No comments:

Post a Comment