Sunday, 31 March 2013

[Daurah Baitul Muslim 2]

Alat dan Matlamat

[sepanjang program selama dua hari, abg Joe paparkan figure ni]
-this picture is left in my laptop, so I take it. harapnya halal. :)-

Tujuannya?
Semoga kita jelas apa itu matlamat dan alat.
Apa2 yg kita buat dlm dunia ini adalah ALAT. Again. ALAT..
MATLAMATnya adalah untuk ALLAH. 
Untul bertemu dengan ALLAH.
So, ALAT dalam hal ni, ialah PERKAHWINAN
Bila, PERKAHWINAN dijadikan ALAT untuk kita bertemu ALLAH,
Jelas lah di sini, bahawa perkahwinan bukanlah perkara remeh temeh.
Perkahwinan merupakan perkara yang besar. Sangat besar.

Satu issue di sini,
Seringkali kita jadikan ALLAH sebagai ALAT, untuk kita dapatkan sesuatu/seseorang. 
Konsep ni salah. Sebab, ALLAH yang jadikan kita.
Apa-apapun, kena berbalik padaNYA.

So, yang boleh kita buat hari-hari adala, berdoa. 
Doa supaya orang yang kita bakal kahwini/sudah kahwini/berhajat untuk berkahwin tu, dijadikan tool untuk kita dekatkan diri pada ALLAH.

Perkahwinan BUKANLAH PUNCAK KEBAHAGIAAN.
Perkahwinan merupakan TITIK PERMULAAN untuk KEBAHAGIAAN.
Kebahagiaan = kehidupan lebih bermakna (:

Bab bergaduh dalam rumah tangga.
Better bergaduh di awal perkahwinan.
Sebabnya?
Dari pergaduhan tu, insyaAllah kita boleh cari keserasian, dan keserasian ini yang membantu kita untuk hidup lebih lama bersama dia.

Surah Tahrim: 6. Allah menyuruh kita menjaga diri, dan juga keluarga.
Jelas bahawa, keluarga merupakan tanggungjawab yang besar buat kita,
Dan akan disoalkan di akhirat kelak.

Kata Abg Joe,
'Selamat orang Mukmin adalah bila sudah selamat masuk Syurga. Yakni selepas Titian Sirat.'

Pesan Abg Joe,
Jangan bermain dengan api, Jangan bermain dengan cinta

*Alhamdulilah, lepas pergi program ni, terus boleh muhasabah dan teringat ada senior dulu selalu pesan suruh sentiasa perbaharui niat. Hari-hari kena check balik niat kita*





.....to be continued.....






Saturday, 30 March 2013

[Daurah Baitul Muslim 1]

Alhamdulillah. Plan untuk join Daurah Baitul Muslim (DBM) di Warwick hari tu telah  dilaksanakan dengan jayanya. Dan harapan untuk kongsi kan ilmu di blog ni, harapnya dipermudahkan.

ps: Insya Allah perkongsian akan dibuat secara bersiri. (=



[ini Abg Joe = penyampai ceramah] (=


Baitul Muslim : Rumah Tangga seorang Muslim


Permulaan majlis dengan Surah an-Nisaa [ayat 1-13]. Ayat-ayat ini sebagai guideline untuk pembinaan rumah tangga. 

Bercakap mengenai perkahwinan, Abg Joe sentuh sedikit tentang kematian. Dimana kematian ini merupakan process yang kita tak dapat lari. Dan kita tahu, tiga perkara yang tinggal selepas kita meninggal dunia adalah ;- ilmu yang diguna kan, doa anak2 soleh dan sedekah. So, salah satu perkara yang tinggal - anak2 yang soleh, nak dapat anak2 yang soleh tu, bermula dengan perkahwinan yang diredhai.

Cinta/kasih saying/harta benda/ilmu semuanya adalah milik ALLAH. Yang suruh kahwin, yang bagi perasaan kita pada pasangan adalah DIA. Perlu fahamkan konsep meletakkan sepenuh harapan pada ALLAH.
Apa-apapun yang kita buat dalam dunia ni, belajar ke kahwin ke, apa2 ja, perlu berlandaskan niat. Syarat amal ada dua – (Niat; Lillahitaala & Mengikut Syarak).

Kalau nak jadi ahli Syurga, kena faham konsep Islam. Agama dibina atas dasar ilmu + tahu. Jangan tergesa-gesa dalam bertindak.
Kenapa ALLAH jadikan org yg bukan Mahram- (hubungannya) adalah tidak halal? Allah menutup nafsu kita dengan yang mahram. Tapi, Allah dah buka jalan untuk kita mendapatkan sesuatu dengan cara yang halal-yaknilah melalui perkahwinan.

Soalan permulaan:
1) Apa yang anda faham tentang nikah?
2) Kenapa anda ingin menikah?
3) Siapa yang suruh anda menikah?
4) Kenapa anda belum nikah?
4) Apakah ciri yang menjadi keutamaan anda dalam mencari calon?
5) Apa yang anda faham tentang kebahagiaan?



Antara jawapan yang audience bagi untuk soalan ciri2 tu adalah yang beragama. Akh Joe Tanya, kenapa nak yang beragama? Jadi, saya jawab, sebab agama tu is the basic in life. Islam sebagai agama fitrah. Yes, memang kita nak orang yang agamanya baik.Namun, adakah diri kita mempunyai ciri-ciri seperti yang kita harapkan tu? Kalau lah kita mintak untuk dapat yang sebegitu, tapi diri sendiri tak seberapa (atau x berusaha ke arah kebaikan), kita sebenarnya dah menzalimi pasangan kita. 

Untuk soalan ni jugak, saya randomly dah tnya beberapa kwn saya. And antara jawapan yg diberikan ialah

Soalan 1 :
  • Pelengkap kebahagiaan.Penyatuan hati.
  • Permulaan hidup yang baru, tanggungjawab yang baru dan bina persefahaman yang baru dengan pasangan. satu cara untuk mengelakkan maksiat antara ajnabi. Penyatuan suci dua jiwa yang berkasih sayang atas izin Allah.
  • ada ijab dan kabul between wali perempuan dan pengantin lelaki yang menghalalkan hubungan pengantin perempuan dan lelaki.  

 Soalan 2:
  • Untuk berdakwah/terus berdakwah/tak nak futur.

  • Dari segi islamnya, tuntutan syariat. personally, fitrah manusia ingin dicintai dan mencintai. bila kita bercinta menurut islam, perkahwinan lebih indah dan sm2 bercinta kerana Allah dpt sm2 bergrk dlm memperjuangkan islam n the feeling when we know someone will be with us for the rest of our life.
  • sunnah Rasulullah, untuk menyambung keturunan nabi
Soalan 3:
  • Allah perintah. No one else
  • tiada siapa yang memaksa. Kalau ada jodoh, ada lah..insyaAllah..serahkan kepada Allah, kerana hanya Dia yang maha mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya
  • tuntutan agama, fmly dan diri.
Soalan 4:
  • Mak tak bagi kebenaran. Saya x berani isi borang BM
  • sedang mencari. yakinlah dan jangan putus asa mencari. jodoh telah ditetapkan.
  • masih tiada pilihan

Soalan 5:

  • Yang beriman. tak halang saya utk menuntut ilmu, yang ajak saya berjuang ke jalan sana
  • Islam dan iman. mampu menjadi imam dalam solat dan ketua keluarga yang baik. menerima diri saya seadanya


Soalan 6:
  • Capai mardhatillah
  • bahagia milik Allah. nak bahagia mstilah kna cri keredhaan Allah.
  • persefahaman, kejujuran dan bertanggungjawab. berkongsi suka duka bersama, dan sentiasa meletakkan redha Allah sebagai yang utama dalam berkasih sayang

'Hajat yang paling besar yang perlu kita ada adalah untuk buat benda yang ALLAH suka'

‘Siapa-siapa yang kahwin sebab tengok orang lain dah kahwin (e.g kawan), maksudnya dia belum bersedia untuk berkahwin’



..... to be continued...

Saturday, 16 March 2013

[Nottingham Berselawat 2]

Kisah Nabi kita, Muhammad SAW.

Kelahiran Nabi Muhammad SAW meupakan anugerah terbesar Allah kepada kita semua.
Nabi SAW seorang yang bercahaya. Dipenuhi Nur.
Diceritakan dalam kisah Saydatina Aisyah mencari jarum.

Suatu Hari, Aisyah r.a. berada dalam rumah. Tengah mencari jarum. Sewaktu itu, Nabi Muhammad SAW tiada di rumah. Cari punya cari, tak jumpak. Tapi, selepas beberapa ketika, Nabi SAW pulang ke rumah, melangkah masuk, terus, terjumpak jarum yang halus itu. (=


Nabi SAW tiada bayang-bayang. Kata Ustaz Don, Nabi SAW mempunyai badan yang bercahaya. Mana mungkin cahaya dan cahaya menimbulkan bayang-bayang.
Bayang-bayang adalah symbolic pada kegelapan. Nabi bukan pembawa kegelapan.


Sayidina Abu Bakr r.a pernah membandingkan keindahan bulan dan keindahan Nabi SAW. Ternyata, Nabi kita jauh lebih indah berbanding bulan (:

Semasa kisah hijrah, Nabi dan Abu Bakar menuju ke Gua Tsur. Mereka berjalan pada waktu malam. Lampu tak dibawa, untuk mengelakkan musuh. Tapi, macam mana mereka sampai ke destinasi? Sebabnya, cahaya yang ada pada Nabi Muhammad SAW dapat menerangi jalan mereka. Dalam semasa berjalan, Abu Bakar r.a nampak yang kaki Nabi SAW berdarah. Terus, beliau menggalas Baginda SAW naik ke atas Jabar Tsur. *Cuba tengok, betapa kasih nya sahabat pada baginda* 

Ustaz Don cerita, beliau pernak nak cuba naik ke Jabar Tsur, So beliau pun galas bag pack. Tapi bag pack tu hanya lah 1 kg ++. hehehe

Kisah Nabi Muhammad SAW yang ingat akan ummatnya. Bagi saya, kisah ini lain sikit dari yang biasa saya dengar. Yang biasa saya dengar ialah ketika wafat baginda SAW, Baginda menyebut 'ummati, ummati, ummati'. Tapi kisah ini lain sedikit. Dari riwayat Jabir. r.a, (saya akan gunakan ayat sendiri, supaya mudah untuk menyampaikan)

Suatu hari, Nabi SAW mahu qada' hajat. Waktu itu di tengah padang pasir, tiada tempat yang sesuai untuk qada' hajat. Jabir r.a ada di ketika itu, dan dia nampak yang Nabi SAW pergi ke suatu kawasan di padang pasir, dan dia tahu yang Baginda SAW akan qada' hajat, sebab baginda pergi jauh - perasan malu baginda-
Agak-agak, Baginda tahu tak yang Jabir ikut dari belakang? Jawapan: Baginda tahu, dan ada hadith yang berbunyi lebih kurang macam ni:

'Luruskan saf, Kerana aku tahu apa yang dibelakang aku, sama seperti yang apa yang aku nampak dihadapan aku' --< Baginda akan cakap macam ni setiap kali sebelum memulakan solat. 

Semasa baginda dalam perjalanan ke tempat itu, sempat Jabir r.a nampak yang ada ranting pokok, mengikut baginda. Ustaz Don sifatkan 'pokok tu macam kenai Nabi SAW bagaikan ibu mengenal anaknya, malah lebih lagi daripada itu'. Dari satu ranting pokok tadi, bercambah dua, tiga dan beberapa pokok lagi, sebagai penutup untuk baginda qada' hajat. Lepas tu, dengan izin ALLAH, bila Jabir r.a tengok balik tempat tadi, keadaan menjadi seperti biasa. Pokok tadi kembali ke tempat asal. Then, Nabi SAW arahkan Jabir untuk pergi ambil dua ranting, dan pacakkan di kanan dan kiri, di tempat yang baginda tunjukkan. Terus Jabir pergi ambil ranting dan berbuat demikian, tanpa banyak soal. Kenapa Nabi suruh beliau buat begitu? Sebab kata Nabi SAW, tempat itu tadi merupakan kubur umatnya, semoga dengan terpacaknya ranting itu, dapat membasahkan tanah, justeru dapat tolong mayat itu.

Dalam peristiwa Isra' Mikraj, Baginda SAW sujud meminta kepada ALLAH untuk menghisab amal ummatnya dahulu, berbandaing dengan ummat Nabi-nabi yang sebelumnya. Dan ALLAH perkenankan doa itu. Persoalan refleksi untuk diri dan kawan2: Bersediakah kita untuk dihisab? *gulp*


Apa yang dapat disimpulkan ialah: Nabi SAW ingat akan ummatnya, justeru selepas keluar toilet. Nak dikatakan, kemungkinan besar, dalam kehidupan seharian, banyak masa baginda digunakan untuk memikirkan ummatnya. Ya AllahuAkbar! Tapi kita, berapa kali ja ingat baginda? Adakah time Maulidur Rasul saja? Jom Audit diri [okay. ini tagline Dr. Muhaya]



[terlupa nak mintak Ustaz doakan kami] ;(





Tuesday, 5 March 2013

[Opening ceremony with Sham Kamikaze] -1-


Alhamdulillah. It was really great to have Brother Sham coming from Malaysia and share some info with us. Last Sunday, my friend and me went to Manchester for their Islamic Carnival opening ceremony. It was really good to be with the Manchester people who are very kind and I could see their effort in launching their project. And I would say that this carnival is going to be a superb program. Congratulations to the MCOT committee (:


[credit]

So, here I would like to share some point that I got from Brother Sham's talk. 

Firstly, the MC asked him about his involvement with music industry,
to be specific - how can he become a guitarist?

- He is from the family who love music. His father played (alamak, I totally forgot what instrument did his father play). But his father played that music instrument for the police committee.
- His mother could also play an instrument (I also forgot this one!) =,=''
- Brother Sham told the superiority of music in Rasulullah SAW era.
- Kisah Aisyah r.a bermain satu alat music. (Not really music instrument, but more to produce sound from something). Then his father, Sayyidina Abu Bakar r.a, when heard that sound, got angry with Aisyah. But Rasulullah SAW, did not angry and asked Abu Bakar to just let Aisyah play it. See, even Rasulullah appreciate music. (=
- Seccond story, Rasulullah attended a wedding ceremony of kaum Ansar, and then there was no music at all. Rasulullah asked, why were there no music at all? Rasullullah said, 'bukankan kaum ini sukakan music? So, turn the music on'. 
- Lagu- hukumya HARUS didengar selagi mana lyrics nya okay.
- Music has made Brother Sham to go around the world. He performed everywhere, with superstars. And then, he became careless. Careless and lost because of the enjoyment that he had...



...... to be continued....

.