Monday, 15 April 2013

[a wise advice from beloved Roisin]

Alhamdulillah.
Today is my first day of the third term in the third year.
Final term and final year.

Oh no, wait!
What's that again?
FINAL year? FINAL term?

Final Final FINALLL!!

Is it a yahoo thing?

Source: Google Image



Or is it  sad ?
Source: Google Image



.............................................................
...................................................
...........................................................................

aaaaa......


I'll leave it to you.

And we kick off the day by learning about motivation in teaching. Well, I would say that it is a basic thing that everyone should have in order to get what they want.

Some issues that we have discussed in the class are: -

  • One tips that she shares with us is-->> LOVE your subject and care for you students. First, find something that reminds of what makes you love English (the subject that I'll be teaching).
  • In a class, you have to start well. Don't just go into the class and say, 'Okay, turn to page 45, do this in pair, bla bla bla...' Bored!!
  • Think about your favourite teacher, the one that you still remember up till now. And why do you remember him/her? Some of the answers that I could remember are:
    - The passion that the teacher shows
    - The positive feedback that she gave
    - The motivation that she always provide
    - The hard work
    - Been an aspiration towards me.

    From theses answer that we provide, Roisin said that we (the soon-to-be-teacher) should have and try to portray to the students later. We were like, WOW!!
  • It's very important to build rapport (pronounce without the presence of 't'). 
  • Trust-->> You trust your students. And the students trust you.
  • When the motivation is high, The discipline problem will be low.
  • If you don't like your teaching career, quit the job and find another career. And if possible, find a career which could be related to what u have been studying. E.g: publish a text book.
  • The students could read your heart--> whether u r sincere or not.. hmm
[This is me with Adrian Underhill during the Spontaneity Conference]



This is my first say about teaching career.----->>> #Dealing with people is really a hard work.

Saturday, 13 April 2013

[masa muda]

Tahun ni, insyaAllah umurku mencecah 23 tahun

Bila terfikir balik, apa la yang aku dah buat sepanjang 23 tahun duduk atas muka bumi ni?

Bermanfaat? Atau tak?

Taku tak sempat nak beramal, nak berbuat kebaikan

Ajal pun datang menjemput.

Hmm..

Sebab ajal maut tu, tak mengira usia.

And perkara ini dirahsiakan.

Hanya ALLAH saja yang tahu.


ALLAH..ALLAH..ALLAH...

T________T

*Semoga aku dalam kalangan hamba-hambaNya yang tidak terlalu alpa akan dunia ini.*

[dah ready?] *sobs*

Thursday, 11 April 2013

[ikhtilat]



Dari Abg Joe....

 Menyambung sedikit terkait perbincangan yang telah di buat semasa DBM. (Boleh rujuk nota yang di lampirkan untuk lebih terarah).
 Cuma, hajat untuk menyentuh terkait isu ini dalam praktikal kita di UK misalnya.
Terkait dengan apa-apa hukum dalam Islam, secara umum ia terbahagi kepada 5 jenis (Haram - Halal - Harus - Makruh dan Sunnah). Hukum asas ini terpakai dalam kehidupan secara sempurna. Yakni, mesti jatuh perbuatan/percakapan/pergerakkan kita dlm 5 jenis hukum ini.
Berbalik kepada ikhtilat - di UK khususnya terkait menaiki kenderaan - hukum di 'harus' kan adalah bagi situasi menaiki kenderaan awam sahaja. Harus tidak boleh digunakan untuk menaiki kenderaan peribadi yang bercampur di antara lelaki & wanita ajnabi kecuali dalam hal-hal yang dharuri seperti waktu yang terlalu pendek dan takut ketinggalan flight, apa2 nilai kecemasan, dll.
Oleh itu, waqie (suasana) di UK khasnya, secara umum kita menyedari bahawa tidak ada masalah besar untuk menggunakan kenderaan awam (bas, train, teksi, dll) kerana ianya efesien, profesional, tepat masa, dan murah serta selamat.
Sikap untuk 'bermudah' dengan apa-apa alasan yang mengharuskan ikhtilat adalah tidak di benarkan dari aspek hukum dan ianya di lihat seolah-olah 'mengambil kesempatan' atau 'mencipta kesempatan' sahaja. Dan ini tidak diperbolehkan sama sekali dari sisi agama.
Mulai hari ini, adalah amat baik untuk sama-sama kita fahami supaya tindakan kita lebih di sukai Allah swt dan patuh syariat walaupun agak susah dan leceh di mata kita. Walaupun ianya berniat baik supaya memudahkan terutama dalam program2 yang baik atau urusan2 dakwah misalnya.
Secara peribadi, saya selalu aje melihat sekumpulan akhwat yang penuh ketenangan/bahagia dan redha membeli tiket bas dan pergi ke airport sehari lebih awal untuk mengambil junior di airport misalnya, atau dengan penuh relax ke sana ke mari utk apa2 program di UK ini menggunakan perkhidmatan awam tanpa melibatkan sesuatu yang melanggar ikhtilat. Serius kagum! Dan setakat ini, insyaAllah mereka tiada masalah apa-apa dengan tindakan mereka itu dan ikhwah pun tidak pernah rasa bermasalah untuk memikirkan bagaimana mereka sampai dan balik dari destinasi kecuali jika tempat yg di tuju itu pendalaman yang tiada langsung public transport.
Itu shj dari saya kali ini dan mohon maaf jika tidak sampai maksud... sekadar menguraikan lagi terkait isu ikhtilat sebab ada di bincangkan dalam DBM baru-baru ini.

 Wallahu'alam


[credit]

#Tanya balik hati kita. Apakah pergaulan antara lelaki dan perempuan yang kita lalui sekarang ini dijaga dengan elok? *gulp*
#Mari tegas dengan manusia yang berlainan jantina dengan kita

Sunday, 7 April 2013

[contengan jalanan]

Hlovate's second book that I read. The first one was Versus. hehehe..

This book is superbly cool! Sangat chillex- (chill + relax) but the messages are there. Nicely written.
And this is the first time I read a novel and I put my Quran besides it. Cool!
There are some advices in it and I put 'marker' on the sentences in the chapters in it. Hehehe.

It has two sections which tells the story of Fend and K2 (K square) on how they back to the way of Islam. 

This book is about some friends in a band who were enjoying their life with music. Every single time in their life is about music/art. Wow0!

This is a story of Fend who is very into music and care less about his obey towards ALLAH. Until one time when he feels lonely, empty and lost. He thinks of what would be the end of his life as a member of a band.

Until one day, he met a girl who gives him a CD with a short film entitled-The Eleventh Hour. Then his cousin brings him to Australia and there he found a what does it meant with life. So, he starts changing to a better person.


The second section of the novel is about K2. The story is just about the same. But the way he found the real way of Islam is a bit different with Fend's. I shall not tell everything here!

Guess it's the time for you to read it! (: 

XOXO~

:D


[Daurah Baitul Muslim 4]

Apa itu cinta? Bagaimana cinta tersemai?

Sakinah : ketenangan
Mahabbatullah : Cinta pada ALLAH
Mawaddah Warahmah: Cinta


Sebelum Mahabbatullah, kena ma’rifatullah (kenal dulu, baru cinta). Then, mai’yatullah (sorry- not sure  the spelling), yaknilah sedar akan kewujudan/ sentiasa sedar yang ALLAH pandang kita. Bila kita sedar, kita akan sentiasa present the BEST. 

Dinyatakan dalam al-Quran, mengenai tujuan perkahwina-->>

"Dan di antara tanda-tanda (kebesaran) -Nya ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung untuk merasa tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan di antaramu rasa kasih dan sayang. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran ALLAH) bagi kaum yang berfikir" [Ar Rum:21]

Jelas di sini, bahawa perkahwinan bukan sekada untuk seronok-seronok, malah perkahwinan menjadi alat untuk kita merasa bahagia, merasa ketenganan dalam kehidupan.

ALLAH menyediakan alat ini kepada kita dalam membantu untuk kita merasai nikmat kehidupan.


Cinta-->> Tak boleh dilihat. Tapi boleh dirasa. 


Di Mana Letaknya Kebahagiaan?

Berkata Abu Sulaiman,

"Ahli bangun waktu malam itu, di waktu malamnya dapat merasakan lebih lazat daripada ali suka ria dengan segala macam kesukariaannya"


Dari Ibnu Munkadir,

Kelazatan dunia yang kekal dan tetap adalah: -
  1. waktu bangun solat malam
  2. waktu bertemu rakan-rakan seperjuangan
  3. waktu solat berjemaah
Satu isu yang diketengahkan di sini adalah kita telah meletakkan satu berhala yang diberi nama material.

Adakah material/harta benda/ wang ringgit yang kita ada di dunia ini sebagai penentu kebahagiaan?

Cuba kita lihat keadaan majlis perkahwinan sekarang, yang serba mewah. Ramai manusia sekarang terlalu mengejar majlis untuk menunjuk2 pada orang ramai. Sanggup habiskan duit untuk sewa pelamin/baju pengantin yang ribuan harganya (untuk diguna dalam sehari sahaja?). =.='

Ada juga kes ibu bapa yang sanggup biarkan anak-anak bergelumang dengan maksiat (e.g: pegang-pegang tangan, keluar berdua-duaan etc), daripada menyuruh mereka berkahwin. Atas sebab nak suruh mereka habiskan pengajian dan dapat kerja dulu, before kahwin. Dalam keadaan begini, perkahwinan (kalau mengikut syarat-syarat wajib) yang sebenarnya mudah dan senang, telah disukarkan.

Jangan sesekali mengadu hal rumah tangga pada orang luar. Pada hakim, dibolehkan.

Halaqah keluarga : medium pendidikan

PS: Hidup perlu dinikmati dan dimiliki


Orang Mukmin : ALLAH beli harta dan jiwa mereka dengan Syurga.


.....to be continued...



[Daurah Baitul Muslim 3]

Komunikasi dan interaksi

Komunikasi adalah perkara yang membuatkan kita mempunyai perasaan cinta. Kalau kita lihat sekarang, dalam dunia yang serba moden, macam-macam alat boleh digunakan untuk kita berkomunikasi. Antaranya,


                                         

[pictures taken from Google Image. Thank you Google! :D] 


Jadi, Abg Joe nasihatkan, supaya kita berhati-hati dalam komunikasi yang berlaku antara kita dengan jantina yang berlainan. Mungkin kita perlu lebih tegas dalam komunikasi. Contohnya: kalau ada apa2 yang terdesak/penting sgt2, barulah kita contact.

Jgn cabar perasaan cinta yang lahir daripada komunikasi. Rather, cuba kawal perasaan itu. 

Cinta itu mahal. Jadi, kita bagilah pada yang hak.

Ada sesetengah org berpendapat bahawa, couple itu perlu untuk kita kenal-kenal, sebelum bernikah. Istilahnya 'tak kenal, maka tak cinta'. Istilah ni memang betul, tapi dalam ini bukan lah syarat utama. 

Ada yang cakap, kita boleh kenal lepas nikah. Namun, satu fakta yang perlu kita tahu ialah, lepas kahwin pun, bukanlah kita 100% kenal akan pasangan kita tu. Kenal sahaja, tak cukup.

Keywords yang Abg Joe stress kan di sini ialah : istikharah + doa

Even selepas kita kahwin pun, dua keywords ni perlu sentiasa diamalkan.

Talking about communication with people, cuba kita check balik communication kita dengan Pencipta kita - ALLAH SWT.

Bagaimana mahu mencintai ALLAH?

1) Hayati Ayat al-Quran
2) Hayati Nature (alam)

Halawatul Iman :wajib mencintai  ALLAH & Rasulullah melebihi cinta pada yang lain-lain.

Ikhtilat

Nama-nama lain ikhtilat = Ikhtilatha - yakhthalithu - ikhtilathan

Perkataan berasal dari Arab, maksudnya : bercampur/berbaur

Maksud dari segi istilah: bercampur antara lelaki & perempuan yang bukan mahram.

Hukumnya? Secara umunya, hukumya HARAM, tapi menjadi HARUS dalam keadaan tertentu.

Keadaan yang diharuskan:
  1. terpaksa
  2. keperluan hajat
  • urusan jual beli
  • kerja kehakiman
  • menjadi saksi
  • amar makruf nahi mungkar
  • melayan tetamu
  • memuliakan tetamu jika perlu makan bersama
  • dalam kenderaan awam
  • kerja jihad. Cth: jadi nurse
  • mendengar nasihat/belajar
  • suasana yang menjadi adat kebiasaan
AMARAN: Jangan SENGAJA mencipta keadaan di atas.

Ada satu slot dalam blog Ustazah Fatimah Syarha yang menarik untuk dibaca :
http://sebarkanbahagia.blogspot.co.uk/2011/09/islam-mempersempitkan-yang-haram-dan.html





      ..... to be continued.....