Monday, 4 November 2013

[Travelog ke Terengganu 2]

Yang dicari tak dapat,, tapi....

Memang seharian itu kami ambil peluang untuk berjalan-jalan. Pusing-pusing around Kuala Terengganu. So, our first destination was Water front- located near Pasar Payang. It is also in the area of Kampung Cina.



[Ini kami di Waterfront]



[Kampung Cina]

Here, we took our lunch. Well, actually I intended to ave a lunch near this place. *Saja lah nak try makanan best di Ganu, but menurut a friend of mine, hari Jumaat tak banyak kedai yang dibuka* So, kami pun makan bekal yang kami bawak.
Megi goreng + sosej + tomato. Memang sangat mengenyangkan.
*Ceh. Baru tadi kata nak makan kat kedai makan kan? heee... Saja nak try katanya. Tadi kan dah habaq?

Actually we took our lunch first before walking around the Waterfront sebab nak kena isi minyak dulu seblom gerak katanya. So, lepas makan, dlm pukul 1145 am, we went around the waterfont (pedulikkan matahari rembang) heheee.. Truly said, nampak sedikit kotor di kawasan ini. Dari jauh nampak cantik, jalan raya pun cantik, tapi bila datang sini, agak kotor sedikit. Sayang sekali pabila ini tak dipelihara.



Harapan terbesar bila p Teranung ni sebenarnya nak berjumpa dengan penyu. Apakan daya, menurut seorang sahabat, penyu wujud di Rantau Abang which is far away lah jugak from KT. And dia pun ada musim jugak lah untuk naik ke darat. Dan entah masih wujus ke idok sekarang ni. huuu..Tak apa lah. Tak ada rezeki lagi kut. 




Do u know what, there is a valley called 'Turtle Valley' near the Waterfront which usually the Chinese (who wants to go to Kg. Cina) will pass through this valley 

Ps: Betapa teringinnnya hati ni nak tengok penyu secara live, tengok-tengok Allah bagi jumpa replika penyu ni tang sini. Gedabak besaq! xD






Kisah tandas: Selepas selesai tour aroud Waterfront, kami teruskan perjalanan ke next destination *again, kami main redah ja, mana2 yang nampak macam tourist attraction tu kami stop je*
Okay, so time teruskan perjalanan tu, tetiba bladder macam penuh, we made a pit stop kat satu deretan kedai makan. P lah tandas perempuan nya (as shown above). Sebab tak tahan sangat, masuk lah tandas dulu, *selalunya kan orang letak duit dulu, baru masuk toilet kan?* tapi ini kes emergency, masuk lah dlu. Lepas settle suma, ambik lah 30 sen dalam purse and masukkan ke kotak dekat situ. Tteiba baru perasan ada dua budak tengah usha (budak dalam sekolah rendah I guess) Dia pun cakap,

"Orang x letak dah kak duit dalam tu, masuk jah"

Oh yaka? heeuu.. kenapa letak benda ni kat sini?

"Hok lama tu"

Oo okay.

Tak da moral of the story pun cerita. Tapi since ambik gambaq ni, apa lah salahnya masukkan sekali. (:
eh sat. Tandas ni bersih. (:

Okay. nanti akan disambung lagi. Esok exam CS. wowo!!






No comments:

Post a Comment